19.3.2023 13:01
Tuomarilan Urheilijat ry.

Salibandyharrastuksen hintakehitys puhuttaa ja huolestuttaa? Ei hätää!

Urheilulehden tuoreen selvityksen mukaan salibandyn harrastuskustannukset ovat nousseet kahdeksassa vuodessa jopa 102 prosenttia. Nykyisellään 2008–2012 syntyneiden tyttöjen ja poikien kilpatoiminnan keskihinnaksi arvioitiin 2 148 euroa vuodessa ja harrastetoiminnan keskihinnaksi 1 518 euroa vuodessa. Hinnat sisältävät sekä välittömät (mm. jäsenmaksut, lisenssimaksut, turnausmaksut, valmennuksen) sekä pakolliset välilliset (esim. polttoainekustannukset) kulut.

Hintakehitys ei ole suinkaan yllättävä ilmiö, varsinkaan kun salibandy on edelleen yksi edukkaimmista lajeista harrastaa. Tästä huolimatta hintakehitys on huolestuttava ilmiö ja siihen tulee tarttua. Urheiluseurojen ammattimaistumiskehitys ja sitä seurannut hintojen nousu on puhuttanut jo pidemmän aikaa. Jo vuonna 2014 julkaistiin laajamittainen tutkimus, jossa niin ikään todettiin merkittäviä hintamuutoksia salibandyn saralla. Hinnat ovat nousseet koko 2000-luvun ajan.

Syyt hintojen nousulle löytyvät matkustuskustannusten noususta, hallien käyttömaksujen noususta, välineiden hintojen noususta, seuratyöntekijöiden palkoista, harjoituskertojen lisääntymisestä sekä valmennuksen laadun paranemisesta. Mutta eikö näihin kaikkiin voitaisi myös vaikuttaa? TU:n arvojen mukaan kaikilla tulisi olla mahdollisuus osallistua yhdenvertaisesti sekä harraste- että kilpatoimintaan.

Me Tuomarilan Urheilijoissa tingimme hinnoista, mutta emme laadusta. Kausimaksumme ovat verrattaen edullisia ja jäävät yllä olevien lukujen alle. Mutta miksi? Toimintamme nojaa yhteisöllisyyteen, vapaaehtoisuuteen ja alueellisuuteen. Kahden palkatun työntekijän ohella seuramme toiminnasta ja kehityksestä vastaavat osaavat ja aikaansaavat johtokunnan jäsenet. Kaiken kaikkiaan seuramme hallinnolliset kulut ovat hyvin kevyet ja jäseniltä kerätyt maksut kyetään ohjaamaan lähes kokonaan joukkue- ja harrastustoimintaan.

Toimintamme sijoittuu kokonaisuudessaan Keski-Espoon alueelle. Joukkueemme harjoittelevat usein alueen koulujen liikuntasaleissa, mikä mahdollistaa lyhyet harjoitusmatkat ja edulliset hinnat. Koulujen salien lisäksi käytämme alueen liikuntahalleja, jotta joukkueemme pääsevät varmasti harjoittelemaan erinomaisissa olosuhteissa. Monipuoliset harjoitusolosuhteet takaavat pelaajille kehittymismahdollisuudet erilaisilla alustoilla. Joukkueemme saavat myös itse laajalti vaikuttaa siihen, missä ja kuinka usein ne harjoittelevat.

Valmennuksen saralla pyrimme olemaan huippuja. Kaikki joukkueidemme valmentajat ovat koulutettuja ja omaavat vahvan salibandytaustan. Valmennuksemme ja valmentajien kouluttaminen perustuvat sekä pelillisiin, teknisiin ja taktisiin asioihin että mentaalivalmennukseen ja kasvatuksellisiin elementteihin. Oma uudistettu valmennuslinjamme tullaan julkaisemaan ennen ensi kauden alkua. Monet valmentajista ovat TU:n kasvatteja, mikä osaltaan heijastaa yhteisöllisyyttä. TU:laisille taataan laadukas, kehittävä ja lapsen oikeudet huomioiva ympäristö. Edullisesti. 

Tuomarilan Urheilijat tarjoaa harrastus- ja kilpailutoimintaa lapsista aikuisiin. Kaikki ryhmämme aina 5-8-vuotiaiden säbäkoulusta yläikärajattomaan kuntosäbään ottavat mielellään vastaan uusia harrastajia. Meillä pelataan salibandya ja pidetään hauskaa hyvässä porukassa, johon kaikki ovat tervetulleita!

 

Lisälukemista:

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009445738.html

https://paakallo.fi/2023/03/urheilulehti-salibandyjuniorin-harrastuksen-keskihinta-on-noussut-102-prosenttia-8-vuodessa/

https://www.is.fi/urheilulehti/parhaat/art-2000009457729.html

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75232